BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 3 May 2010

tinggal kenangan...

taon 2007, mama pergi... ta sempat na tengok aq lepas pmr,,,, ya allah, saket nye aty time tuh,,,, 
in my life, my daddy ta pena nanges se real tue,,, selame ny daddy slalu tersenyum, make other people laugh,, that's why my mom love him,,, 
but when my mom passed away, he's cry and cry,,,
daddy..... 
he started changed, if before this, he 's not really take care of me,,, jd sebaliknye.... thanks god,,,
mungkin ade hikmahnye my mom pegi,,, 
what can i say?? my mom sangat2 penyaba,,, prinsip dye, let other people making bad thing to us, but we still be the good one..
mama,,,, i love you so much,,, 
sepanjang my mom tade, my dad sngt2 responsible,,, dye jage aq walau sesusah mne pown, ta pena terdetik dlm hati dye na tggalkan aq, even aq lawan ckp dye, merajuk ngan dye,, dye ta pena jemu na dtg balek,,,
ayat yang slalu dye ckp, "honey, mama da tade syg,, cant you listen to me???"
yeah,,, as usual, what teenager think when parent scolded them? 
"ah, nape la abah ta paam? langsung ta paam apa yang anak dia rase"
bile ckp camtu, my dad mesti terdiam,,, ta pena ke aq seda??? he try to understand me,, but im never try to understand him.!
dad,,,, i love you so much,,, if you can read this blog,, i want u to know,,, me, ur daughter love you so much,, but i know, u cant read it forever n ever....

tanggal 29/04/2010,, 
aq penat time fizik,,, mate da terkebil-kebil,,, pandang sebelah kiri,,, "pusher, aq ngantokla,,"
pusher tersengih, " mode.... blaja mode," tiba-tiba ada sorang kerani etu pintu kelas kami..." kelas 5 elektrik satu kat mane?"
"kat makmal fizik," spontan pusher menjawab. aq tergelak.
kami teruskan pembelajaran,,, memang time tue dalam hati rase nak balik jer..... 'ta sabanye na blek esok,," detik hati aq...
"tuk..tuk..tuk.." sekali lagi kerani tu datang....
"cikgu, nu syuhada najuwa ada tak di sini?"
aq tersentak.... "ye saye,"
"sila ikut saya ke pejabat," arah kerani itu.... 
"habislah kaw mode, bedah nak jumpe larr tue,,, dye na sebat kaw... haha" rakan-rakan saje na wat aq gemuruh,,, aq na takot??? mimpila, bukan aq wat sala pown,,, relax sudaaaaa....
aq bergerak mengikut kerani itu.... 
"erm kenapa saya kene pergi pejabat?" tanye ku...
kerani itu tersenyum " ada sedare datang" katenya...
aq terkejut. sedare??? bile mase lak aq ade sedare??? dapat balik awal agaknye.... yeah!!!! bestnye

dari jauh aq da mule nmpk kelibat kakakku,,, "kak yan," jeritku sambil terlompat-lompat keseronokan....
tapi......... kenapa k.yan nanges,, dia cuba larikan diri dari aq,, tapi suaminya tarik,,,, 
aq berlari mendapatkan akq ku,,, "kak yan nape niey???" aq pelik.
akq ku menangis, abg iparku pula suram je muke dye... " eh kenapa ni?"
"wa,,, saba taw,, abah da tade,........." 
aq tersentap, "abah...." aq betol2 terkejot,,, aq terjatoh atas jalan tar,, depan pejabat.. aq tak peduli andai sesiapa nampak keadaan aq sekarang...
"abah??? " 
"wa, bangon cepat, nak mandikan abah, nak kapankan dia, nanti tak sempat,"
aq terus bangon,' aq mesti kuat,'detik hatiku.. aq terus menuju ke dalam pejabat, aq nampak, GPK hem sedang menanda tangani satu kertas,,, dia memandangku,,, "saba ye, nak ambil barang dalam asrama tak?"
aq mengangguk,
beberapa orang lagi kerani memandangku,,, " saba la ye, eyh, aq tak boleh la pandang budak niey,,, kang aq plak yg menangis,"
"tape lah,, saya da biasa.." aq senyum... pipiki sudah mula merah,,, mataku berair,,, tana biarkan air mata terjatuh...
aq bergegas menuju ke kelas mengambil barang-bargku, "shiro nanti tolong bawakkan brg aq taw,"
shiro main-main dengan ku,,, "weyh tolong la, bapak aq da tade," shiro terdiam...

dalam kereta aq termenung....  "hello wa, boleh tak minggu ni wawa balik?" suara abah begitu sayu di corong telefon.
"abah, minggu ni wawa ada latihan softball lah,"
"yeke? tak apelah kalau macam tu, minggu depan boleh tak?
"tak tau lagi tabole jgak kot,"
"hmmm... tak apelah,"
"abah wawa nak duit lah,"
"abah mane ad duit ni ha,"
"wawa na amek dari bank ye?
"amek lah, tp jgn bnyk cngt"


tiga minggu lepas tu, aq menagng johan softball, aq terus dail num abah, " abah,,, wawa dapat johan..."
"yeke? alhamdulillah, na abah topup kan? hadiah menang," 

seminggu lepas itu,, telefon ku berdering lagi, " wa,, balik tak minggu ni?"
"abah jangan risau minggu ni wawa balik ye?"
"baguslah,, balik nanti elok-elok ye,"

hari isnin, selasa,dan rabu abah telefon,, slalu abah cakap, " abah sayang kat wawa taw,"


air mate aq menitis,patutlah selalu je abah cakap dia sayang kat aq,,, he knows he will die...
kak yan cakap kitorang dah tak sempat nak tengok jenazah kat kl, kitorang kene terus balik kg kat perak sebab nak kebumikan jenazah kat sebelah kubur atuk. abah pernah cakap if he died, dye na dikebumikan kat sebelah kubur atuk.

sampai je kat kg, semua dah tunggu kat depan rumah, aq turun kereta terus berlari mendapatkan abah,,,
aq peluk abah, sesungguhnye inilah kali terakhir aq dpt peluk abah, aq cium kedu-dua belah pipinya, aq tak sanggup nak lepaskan dia...........



sekarang abah dah tak ada, susahnye hidup.... 
tade lg suare kuat,
tade lg bau rokok,
tade lg klaka-klaka....


abah,,,, all of us love you so much... we love EN SAPIAI BIN ABDULLAH SANI... moge allah menempatkan abah di tempat orang yang beriman, begitu jugak ngan my mom,, AMINAH BINT SARPI...